pole czworokąta
beata: W tapezie połączono środki boków otrzymując czworokąta KLAN.
a)udowodnij, że czworokąt KLMN jest rownoleglobokiem
b)oblicz pole czworokąta KLMN wiedząc że przekątne trapezoidu przecinają się pod kątem 30° a
jego pole jest równe 24cm2.
29 mar 13:37
PW: Co to za jeden ten KLAN?
29 mar 14:49
beata: Przepraszam miało być KLMN
29 mar 16:09
Janek191:
Czy mamy trapez , czy trapezoid ?
29 mar 16:13
beata: Trapezoid
29 mar 16:16
5-latek:

Narysowalem CI to dla trapezu
A teraz zobacz co to jet trapezoid i napisz czy ma byc trapez czy trapezoid
29 mar 16:18
5-latek: No to skoro wiesz co to trapeziod to jaki problem narysowac to ?
29 mar 16:19
beata: Przepraszam za pomylki. spieszyłam się przepisując
29 mar 16:20
beata: Z narysowaniem nie ma problemu gorzej z udowodnieniem i dobrymi obliczeniami
29 mar 16:22
Janek191:

W dowodzie korzystamy kilkakrotnie z Tw. Talesa.
29 mar 16:22
Janek191:
| | x | | y | |
Np. |
| = |
| = 1, więc odcinek MN jest równoległy do odcinka BD. |
| | x | | y | |
| a | | b | |
| = |
| = 1 , więc odcinek KL jest równoległy do odcinka BD |
| a | | b | |
zatem odcinki MN i KL są równoległe.
Podobnie dowodzi się równoległość odcinków KN i LM.
29 mar 16:27
Janek191:
b)
Jeżeli pole trapezoidu jest równe 24 cm
2, to pole równoległoboku KLMN jest równe
=====================
29 mar 16:31
beata: Skąd wiemy że pole tego rownolegloboku to jest połowa pola tego trapezoidu?
29 mar 18:06
Janek191:

P − pole trapezoidu ABCD
P
1 − pole Δ
MNC
P
2 − pole Δ
KLA
P
3 − pole Δ
KND
P
4 − pole Δ
LMB
Mamy
więc
| | 1 | | 1 | |
P1 + P2 = |
| *( PΔBCD + PΔABD) = |
| P |
| | 4 | | 4 | |
oraz
więc
| | 1 | | 1 | |
P3 + P4 = |
| *( PΔACD + PΔABC) = |
| P |
| | 4 | | 4 | |
dlatego
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P1 + P2 + P3 + P4 = |
| P + |
| P = |
| P |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
czyli pole równoległoboku KLMN jest równe
| | 1 | | 1 | |
Pr = P − (P1 + P2 + P3 + P4) = P − |
| P = |
| P |
| | 2 | | 2 | |
===============================================
29 mar 23:26