Podstawą graniastosłupa prostego jest romb
lenka: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o krótszej przekątnej długości
d i kącie ostrym o mierze 2α. Oblicz pole powierzchni całkowitej
graniastosłupa, jeśeli wiesz, że długość wysokości graniastosłupa jest równa
d2
29 mar 12:28
dero2005:

dane: d, 2α, h =
d2
| | d2 | |
Pp = a2sin2α = |
| *ctgα |
| | 2 | |
| | d2 | |
Pc = 2*Pp + Pb = |
| (cosα + 1) |
| | sinα | |
29 mar 13:58
mariusz: witam. mam problem . ile wyjdzie sinα i ctgα ? proszę o pomoc
29 mar 18:27
dero2005:
to zależy od α
| | 1 | |
np. dla α = 30o sin = |
| ctg = √3 |
| | 2 | |
| | √2 | |
dla α = 45o sin = |
| ctg = 1 |
| | 2 | |
dla α = 50
o sin = 0,766 ctg = 0,8391
29 mar 19:05