Trojkat prostokatny, tw Piatagorasa
lawende: Różnica długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 9 cm, a przeciwprostokątna
ttego trójkąta ma długość 45 cm. Znajdź długości boków tego trójkąta, wiedząc, że jego
wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest równa 20cm.
Kiedy oznaczylam jedna przekatna jako x, druga jako x+9 i skorzystalam z twierdzenia
Pitagorasa, wychodza mi jakies bzdury..
29 mar 11:48
J: Jak dobrze policzysz, to nie wyjdą Ci bzdury. √Δ jest liczbą całkowitą
29 mar 12:03
lawende: Tak, ale wtedy wychodzi, ze jedna przyprostokatna ma dlugosc 36, druga x+9 czyli 45. To jest
niemozliwe, skoro przeciwprostokatna tez ma 45..
29 mar 12:18
ICSP: a czy zrobiłeś/aś założenia do x ?
29 mar 12:20
lawende: Juz znalazlam swoj blad, przy liczeniu pierwiastkow zamiast −b wstawilam b. Wszystko ok, ale po
co podali mi dlugosc wysokosci opadajacej na przeciwprostokatna? Przeciez z tego nie trzeba
korzystac.
29 mar 12:21
lawende: Juz znalazlam swoj blad, przy liczeniu pierwiastkow zamiast −b wstawilam b. Wszystko ok, ale po
co podali mi dlugosc wysokosci opadajacej na przeciwprostokatna? Przeciez z tego nie trzeba
korzystac.
29 mar 12:21
J:
| | − 18 + 126 | |
√Δ = 126 , x = |
| = 27 x + 9 = 36, czyli przyprostokątne: 27 i 36 |
| | 4 | |
29 mar 12:22
J: Tak, ta informacja jest zbędna.
29 mar 12:23
lawende: Po poprawieniu wyszlo mi tak samo, dzieki
29 mar 12:25