FUNKCJE
Krzyś: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=2x−5
a)wyznacz współrzędne punktów w których wykres funkcji f przecina osie układu współrzędnych
b)sprawdź czy punkt (1,−1) należy do wykresu funkcji f
29 mar 11:46
J:
a) podstaw za x = 0 i otrzymasz punkt na osi OY podstaw za y = 0 i otrymasz punkt na osi OX
b) sprawdź, czy f(1) = − 1
29 mar 11:56
Krzyś: Dzięki już to rozwiązałem i podam je może ktoś będzie jeszcze potrzebować
a) Sprawdzamy punkty przecięcia
1.Oś OX
0=2x−5
2x=5
x=5/:2
x=2,5
(2,5 i 0)
2.Oś OY
y=2*0−5
y=−5
(0,−5)
b) f(1)=2*1−5=−3 ,nie należy do wykresu funkcji
29 mar 12:03