Zadania dotyczące geometrii przestrzennej
ADIX: 1 W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym, przekątna ściany bocznej tworzy z sąsiednią ścianą
boczną kąt o mierze alfa. Krawędź podstawy ma długość a. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
2. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa
ma miarę 2alfa. Pole ściny bocznej równa się P, oblicz objętość graniastosłupa.
3. objętość sześcianu równa jest 6√6. oblicz przekątną sześcianu
29 mar 10:59
dero2005:

dane a, α
h =
√S2 − a2 =
29 mar 14:51
dero2005:
a = 2
√P*tgα
h
s =
h =
√hs2 − (13hp)2 =
29 mar 15:01