Parametr
Ewa: Oblicz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2−(m+2)x+m+4=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1, x2 takie, że x12+x22=−m4+m3+15m2−6m+12.
Z pierwszej części mam m∊ ( −∞ ; −2 √3 ; 2 √3 ; +∞) , a z drugiej wyszło mi, że lewa strona
jest równa m2 + 2m −4 i po przeniesieniu wszystkiego na jedną stronę nie mogę tego rozłożyć
na czynniki
29 mar 10:53
29 mar 11:26
Ewa: Znam schemat postępowania, ale robię gdzieś ten sam błąd, dlatego chodzi mi o ten konkretny
przykład..
29 mar 11:52
ICSP: Wzory Cardano znasz ?
29 mar 14:42
Ewa: NIe... ale ich nawet raczej nie ma w podstawie programowej do matury, nie?
29 mar 14:50
ICSP: W takim razie nie zrobisz tego zadania.
Zapewne gdzieś w treści jest błąd
29 mar 14:50
Ewa: to jest zadanie z matury próbnej z OKE poznań − nie da się tego rozłożyć schematem hornera? W
ogóle ile Ci wyszło po wszystkich przekształceniach (po wzorach vieta itd itp) ?
29 mar 14:51
ICSP: m
4 −m
3 −14m
2 + 8m − 16 = 0
a to równanie nie posiada wymiernych pierwiastków. Nawet można pokusić się o stwierdzenie, że
nie posiada "ładnych" pierwiastków.
Zapewne błąd w poleceniu, albo źle przepisałaś wielomian z arkusza
29 mar 14:54
Ewa: mi wyszło: − m
4 +m
3 − 8m +16
Teraz, kto ma źle...
29 mar 15:00
Ewa: czekaj... to jest to samo (zapomniałam +14m
2 dodać) , czyli wychodzi na to, że rzeczywiście na
nic. Ale dzięki
29 mar 15:01