wielomiany
IZZKA: W(x)=9x
5−6x
4+x
3=x
3(3x
2−6x+1)=
i teraz nie wiem co dalej: czy mam zastosować wzór skróconego mnożenia czy może obliczyć deltę?
Proszę o pomoc
28 mar 22:51
ICSP: a co masz zrobić ?
28 mar 22:51
IZZKA: a sorry mam rozłożyć wielomian na czynniki
28 mar 22:53
ICSP: w takim razie wzorem skróconego mnożenia
28 mar 22:55
ICSP: a jak nie widzisz wzoru licz Δ.
28 mar 22:55
IZZKA: ok dzięki

a mam jeszcze jedno trochę dziwne pytanie: czy to normalne że delta wychodzi mi
inna niż jakbym zastosowała wzór? Bo u mnie Δ=0 ⇒ x
0=1/3, czyli rozkład wielomianu wygląda
tak: x
3(9x
2−6x+1)=X
3(x−1/3)(x−1/3) a w przypadku wzoru rozkład wygląda tak: x
3(3x−1)
28 mar 23:04
ICSP: 9x
2 − 6x + 1 = (3x−1)
2
Rozkładając deltą pamiętamy o ty, że a = 9
zatem wstawiając do postaci iloczynowej należ tą 9 przepisać przed nawiasami
| | 1 | |
f(x) = a * (x − x0)2 = 9(x − |
| )2 |
| | 3 | |
28 mar 23:05
IZZKA: aha już wszystko rozumiem wielkie dzięki
28 mar 23:07