1
qu: 3604
Mógłby ktoś wytłumaczyć tą 3 kropkę?
mam 5 miejsc
7PNNN
_
7 mogę postawić na 5 miejscach ok czyli x5
potem mam 4 parzyste i stawiam je na jednym z 4 miejsc czyli 4x4
mam na końcu 3 wolne miejsca i stawiam nieparzyste oprócz 7 czyli jest ich 4
dlaczego nie może być że wybieram z 4 liczb i stawiam ją na jednym z 3 miejsc czyli 3x4
potem mniej miejsc czyli
4x2 i 4x1 ?
28 mar 22:11
Janek191:
Cyfry nieparzyste mogą się powtarzać − nie ma zastrzeżenia,że liczba ma różne cyfry.
1 można postawić na jednym z 3 wolnych miejsc, 3 − analogicznie, 5 − tak samo oraz 9
w ten sam sposób.
Powinno być 3*4 = 12
5*(4*4)*3*4 = 5*16*12 = 960
=====================
29 mar 07:05
Janek191:
Jednak rozwiązanie było dobre!

=======================
Cyfrę 7 można postawić na jednym z pięciu miejsc.
Pozostało 4 miejsca i cztery cyfry parzyste : 2,4, 6, 8
Każdą z nich można zapisać na jednym z czterech miejsc − mamy więc 4*4 możliwości.
Pozostało trzy wolne miejsca i cztery cyfry nieparzyste: 1, 3,5 ,9.
Na każdym z tych trzech miejsc można wpisać jedną z 4 cyfr ( cyfry mogą się powtarzać).
Mamy więc 4*4*4 możliwości.
Zatem mamy
5*( 4*4)*( 4*4*4) = 5 120

===================
29 mar 07:20