Prawdopodobieństwo
Kacper: Bardzo proszę o pomoc w naprowadzeniu, jak wykonać poniższe zadania. Każda wskazówka mile
widziana

ZAD 1. 6 robotników korzysta z przerwami i niezależnie od siebie z energii elektrycznej. Każdy
robotnik używa średnio energii przez 8 minut w ciągu godziny. Sieć elektryczna jest
przeciążona, jeśli co najmniej 5 robotników pobiera energię elektryczną jednocześnie. Obliczyć
prawdopodobieństwo przeciążenia się sieci elektrycznej.
ZAD 2. Prawdopodobieństwo awarii autobusu w ciągu jednego dnia pracy jest równe 0,2. W danym
dniu z zajezdni wyjechało na jedną linię 10 autobusów. Obliczyć prawdopodobieństwo normalnej
obsługi tej linii, jeśli normalna obsługa wymaga co najmniej 8 kursujących autobusów.
ZAD 3. W fabryce lamp radiowych poddano kontroli technicznej nową partię składającą się z 10
lamp. Prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że w trakcie kontroli technicznej
lampa okaże się wadliwa wynosi 0,2. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym,
że w czasie kontroli będą: a) dokladnie 4 lampy wadliwe b) co najwyżej 2 lampy wadliwe c)
wszystkie lampy dobre.
pomocnik: zad.1. p=8/60=2/15 − prawdopodobieństwo, że pracownik w określonym momencie (w ciągu godziny)
korzysta z energii
Szukane prawdop. to k≥5 sukcesów w 6 próbach Bernoulliego, tj.
| | | | | |
P(S5≤k≤66)=P(S56)+P(S66)= | (2/15)5(13/15)+ | (2/15)6 |
| | | |
Pozostałe zadania robi się podobnie ze schematu Bernoulliego
zad. 2.
p=0,8 − prawd. bezawaryjnej pracy autobusu
P(S
8≤k≤1010)=P(S
810)+P(S
910)+P(S
1010)=
| | | | | |
(0,8)8(0,2)2+ | (0,8)9(0,2)+ | (0,8)10 |
| | | |
zad. 3.
p=0,2
b) P(S
0≤k≤210)=P(S
010)+P(S
110)+P(S
210)=
| | | | | |
(0,8)10+ | (0,2)(0,8)9+ | (0,2)2(0,8)8; |
| | | |
c) P(S
010)=(0,8)
10