funkcje kwadratowe
Robaczek: Dla jakich wartości parametru m funkcja 2 f(x ) = (m − 4)x2− 4x + m − 3 ma dwa miejsca
zerowe, z których jedno jest mniejsze od 1, a drugie większe od 1?
Ja tego nie widzę!
Ani dla obu pierwiastków większych od 1
ani od obu mniejszych od 1
ani tych mających 1 pomiędzy sobą
Niech ktoś na dziecięcą głowę mi to wytłumaczy..
28 mar 21:22
Robaczek: Poprawcie mnie jeżeli się myle
Funkcja aby zachodziło
x0=1
Musi mieć jedno miejsce zerowe wiec
f(1)=0
Aby pierwiastki funkcji były większe od 1 musi być:
f(1)>0
Aby pierwiastki funkcji były z obu stron funkcji musi być
f(1)<0
itd. itd!
28 mar 21:48
28 mar 22:53
pigor: hmm ..., dlaczego

...

pytaj na stronie zadania.info ..., a
co do twojego zadania powyżej, jego warunki wystarczająco dobrze
spełnia nierówność:
(m−4)*f(1)< 0 ⇔ (m−4)(m−4−4+m−3)< 0 ⇔ (m−4)(2m−11)< 0 /:2 ⇔
⇔ (m−4)(m−5,5)< 0 ⇔
4< m< 112 ⇔
m∊(4; 112) .
28 mar 23:15
Robaczek: A mógłby mi ktoś pomóc jeszcze w tym zadaniu:
Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie x2 − (m − 3)x+ m − 1 = 0 ma dwa
rozwiązania x1 i x2 spełniające warunek x2 1*x2 + x1*x2 2 + x1x2 = 2.
Tutaj mam problem jak mam ugryźć
Ten warunek
Na pewno będę miał
x1x2=2
m−1=2
ale jak sobie poradzić z pozostałą częścią?
28 mar 23:35
pigor: ..., oj słabiutko u ciebie w tym temacie, otóż,
aby mówić o dwóch rozwiązaniach (nie mylić z dwoma pierwiastkami)
musi być
Δ >0 ⇔ (m−3)
2−4(m−1) >0 ⇔
(*) m2−7m+13 >0 , wtedy
x12x2+x1x22+x1x2= 2 ⇔ x
1x
2(x
1+x
2)−x
1x
2= 2 stąd
i ze wzorów Viete'a ⇔ (m−1)((m−3)−(m−1)= 2 ⇔ m
2−4m+3−m+1−2= 0 ⇔
⇔
m2−5m+2= 0 i Δ
m= 25−8= 17 ⇒
m= 12(5−√17) v m=12(5+√17)
widząc takie rozwiązania i taka nierówność
(*) dziękuję i idę spać .
28 mar 23:57