zbior wartosci funkcji
Jot: wskaż zbiór wartości funkcji f(x)=−4x+2
28 mar 20:54
PW: czyli pokaż, dla jakich wartości parametru w równanie
f(x) = w
ma rozwiązania.
28 mar 20:58
Jot: thank you, captain obvious, ale mi nie wychodzi.
28 mar 21:00
Tadeusz:
... to narysuj ...−
28 mar 21:02
Tadeusz:
28 mar 21:04
PW:
−4 + 2x = wx
−4 = wx − 2x
(1) −4 = (w − 2)x
Dla w = 2, to rozwiązań nie ma, gdyż równanie (1) przyjmuje postać −4 = 0•w.
Dla pozostałych w rozwiązanie istnieje.
Odpowiedź: Funkcja f przyjmuje wszystkie wartości oprócz 2, zbiór wartości to R\{2}.
Mógłbyś tak uprzejmie odpowiedzieć, co Ci "nie wychodzi"? (bo łatwiejszych zadań nie ma).
28 mar 21:18