plani
jerey: Dwa okręgi o promieniach r i R (r < R ) są styczne zewnętrznie. Prosta k nie przechodzi
przez punkt wspólny tych okręgów i jest styczna do każdego z nich. Znajdź promień okręgu
stycznego zewnętrznie do danych okręgów i stycznego do prostej k . Rozważ dwa przypadki.
28 mar 20:52
+-:

AB=CD=ES
2=
√(R+r)2−(R−r)2=
√(R+x)2−(R−x)2+
√(r+x)2+(r−x)2
ale co z tymi dwoma przypadkami bo chyba nie chodzi, że k może być pod okręgami bo jest to
symetryczne odbicie lustrzane.
29 mar 20:01
29 mar 20:02
+-: Fakt
29 mar 20:10