Zadania optymalizacyjne
Robaczek: Wyznacz tę wartość parametru k , dla której suma kwadratów pierwiastków równania x2 + 2kx +
3k2 − 6k− 2 = 0 jest największa z możliwych.
Robię to tak.
Funkcja musi mieć dwa miejsca zerowe (bo suma kwadratów)
delta>0
k1=3−√132
k2=3+√132
I teraz tutaj głupieje bo w rozwiązaniach pewnej strony było, że to
K należy {3−√132;3+√132}
A nie przedział.
28 mar 20:38
Robaczek: A dalsza droga to
x2 1+x2 2= (x1+x2)2−2x1x2
No i z tego tutaj całego obliczania wychodzi mi:
−2k2+12k+4
Czyli parabola ze smutnym uśmieszkiem.
Co dalej tutaj i tam?
28 mar 20:40
Robaczek: Zrozumiałem już drugie, za to pierwszego jak nie wiedziałem tak nie wiem.
28 mar 20:43
Tadeusz:
no przecież przedział
28 mar 20:47