W pewnym trapezie kąty przy dwóch przeciwległych wierzchołkach mają miary α oraz 900 + α .
Jedno z ramion tego trapezu ma długość t . Wyznacz różnicę długości podstaw tego trapezu.
zacząłem z twierdzenia cosinusów, uzywając przekatnej AC;
AC2=DC2+AD2−2AD*DC*cos(900+α)
AC2=DC2+AD2−2AD*DC*(−sinα)
AC2=DC2+AD2+2AD*DC*sinα
AC2=t2*AB2−2t*AB*cosα
lecz nie wiem czy do czegokolwiek to prowadzi. Prosiłbym o jakies wskazówki bo nie mam
koncepcji na to zadanie.
....to już tylko rachunki −
a>b , |AD|=t
W trójkącie prostokątnym DCE i ABE :
| k | ||
=sinα ⇒ k=b*sinα | ||
| b |
| t+k | ||
=sinα ⇒t+k=a*sinα | ||
| a |
| t | ||
t=(a−b)*sinα ⇒ a−b= | ||
| sinα |
| t | t | |||
lub jeżeli |BC|=t to podobnie ...... otrzymasz a−b= | = | |||
| sin(90−α) | cosα |