monotoniczność-studia
student: | | 7x−7 | |
Zbadaj czy w punkcie x=1 funkcja |
| a)rośnie coraz szybciej,b)rośnie coraz |
| | 2+7x | |
wolniej ,c)maleje coraz szybciej,d)maleje coraz wolniej.
Schemat postępowania:
określam dziedzinę
Liczę 1 pochodną
Liczę 2 pochodną
i jeśli 1 pochodna większa od zera oraz 2 tak samo (oczywiście w pkt x=1) to funkcja ta rośnie
coraz szybciej i tak dalej analogicznie.Dobrze myśle?
28 mar 19:51
zawodus: w punkcie funkcja nie rośnie... kto takie głupoty wymyśla?
Wartość dla x=1 wynosi 0 i tyle.
28 mar 19:57
student: też mnie to zdziwiło,ale dokładnie takie zadanie mam
28 mar 19:59
student: chyba,że chodzi po prostu czy ten punkt znajduje się w przedziale,w którym funkcja rośnie? etc
28 mar 20:00
zawodus: niestety, ale raczej nie domyślę się co "autor miał na myśli"
takie rzeczy bada się w przedziale
28 mar 20:01
student: aha no okey,ale schemat ogolnie jest dobry?
28 mar 20:04
zawodus: nie chce mi się pisać

math.uni.lodz.pl/~mariuszg/Teoria06.pdf
28 mar 20:07
student: a ma ktoś jeszcze jakiś inny pomysł?
28 mar 20:28
zawodus: masz tam przedstawioną całą teorię do badania twojego problemu...
28 mar 20:29
student: słuchaj no tak.
Wyszło mi ,że funkcja rośnie coraz wolniej w dla x> od minus 2/7 a rosnie coraz szybciej dla x<
od −2/7
.Na koncu napisałem,że w otoczeniu pkt x=0 funkcja ta rośnie coraz wolniej co znajduje się w
przedziale w którym funkcja taka włąśnie jest.
28 mar 20:34
student: ,zadanie jest proste,tylko chodzi o ten pkt x=1 nie wiadomo co z nim zrobić
28 mar 20:35
student: up
28 mar 20:43
student: up
28 mar 20:54