Dość matematyczne zadanie chemiczne...
WOLTxAMPER: Mam problem z zadaniem, nie bardzo wiem jak się za nie zabrać.
W jakim stosunku należy zmieszać CO2 i H2, aby w wyniku reakcji CO2(g) + H2(g) −> CO(g) +
H2O(g) (stała równowagi K = 1) przereagowało 80% CO2 do CO?
Nauczyciel mówi, że powinno wyjść H2 : CO2 = 1:4
Moje "rozwiązanie"
CO2 H2 CO H2O
Start x x 0 0
Koniec x−0.8 x−0,8 0,8 0,8
Powstaje równanie kwadratowe i dwa pierwiastki, 0 i 1,6, zero rzecz jasna odpada, ale stosunek
wynosi x:x = 1:1... Nie bardzo wiem jak ułożyć równanie z dwiema niewiadomymi. Bo gdyby ilość
wodoru oznaczyć jako y to skąd wziąć drugi warunek?
WOLTxAMPER: Uff, rozwiązałem. Przepraszam, podałem złą odpowiedź, powinno być CO2:H2 = 1:4

CO2 H2 CO H2O
Start x y 0 0
Koniec x−0,8x y−0,8x 0,8x 0,8x
| | (0,8x)2 | |
K= |
| ⇔ |
| | (x−0,8x)(y−0,8x) | |
0,2xy+0,16x
2=0,64x
2 ⇔
0,2xy=0,8x
2 /:x ⇔
0,2y=0,8x ⇔
| CO2 | | x | | 0,2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| H2 | | y | | 0,8 | | 4 | |