zadankowo
Saizou :
witam Was

ma ktoś zadanka maturalne, nie z zadania.info

czyli czas na seria powtórek do matury
28 mar 19:12
zawodus: Jak trudne?
28 mar 19:13
Saizou : niby poziom rozszerzony, ale wiem że masz zawodusie problemy z rozpoznaniem poziomu, wiec
może na początek poziom średni
28 mar 19:14
zawodus: Jaka tematyka?

Ostatnio coraz lepiej mi idzie
28 mar 19:15
Saizou : tematyka to co do matury 2014 powinienem umieć xd
no to gratki
28 mar 19:16
zawodus: Ok to zadanie pierwsze.
Teoria liczb:
1. Wyznacz wyznacz wszystkie liczby całkowite a dla których liczba postaci
| | a2+2a+2 | |
|
| jest liczbą całkowitą  |
| | a+1 | |
Na początek bardzo proste
28 mar 19:23
zawodus: Tylko dział nie do końca taki

(bardziej to wyrażenia arytmetyczne

)
28 mar 19:23
Saizou :
zał a≠−1
| (a+1)2+1 | | 1 | |
| =a+1+ |
| , zatem a+1=1⇒a=0, bo dla a≠−1 |
| a+1 | | a+1 | |
28 mar 19:25
Saizou : co ja napisałem

miało być
a+1=1 lub a+1=−1
a=0 lub a=−2
28 mar 19:27
zawodus: chyba za łatwe było
28 mar 19:27
Piotr:
a −2 ?
28 mar 19:27
Piotr:
ok, cofam
28 mar 19:28
Saizou : chwila dekoncentracji i już błąd się wkradł
28 mar 19:28
zawodus:
Dobra zadanie 2
2. Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(2,−9), B=(8,3). Na paraboli y=x2+6x+5 znajdź punkt C
tak, aby pole trójkąta miało wartość najmniejszą.
28 mar 19:30
zawodus: Od razu zadanie 3.
3. Dany jest trapez o podstawach długości 14 i 8. Suma kątów w tym trapezie przy krótszej
podstawie jest równa 270o. Uzasadnij, że odcinek łączący środki podstaw trapezu ma długość 3.
28 mar 19:35
Saizou :

C=(x:x
2+6x+5)
A=(2:−9)
B=(8:3)
najmniejsza wartość tego pola jest gdy CD jest najmniejsze zatem
CD to odległość punktu CD od prostej AB
prosta AB ma wzór y=2x−13⇒2x−y−13=0
| | l2x−12(x2+6x+5)−13l | | l−12x2−70x−73l | |
CD= |
| = |
| , a to coś ma najmniejszą |
| | √4+169 | | √173 | |
| | | | 70 | | 35 | |
wartość dla xw= |
| = |
| =− |
| |
| | | | −24 | | 12 | |
| | 35 | | 35 | | 575 | |
y=(− |
| )2+6*(− |
| )+5=− |
| |
| | 12 | | 12 | | 144 | |
ale coś mi te wyniki nie pasują xd
28 mar 19:46
zawodus: Przekombinowałeś

szukaj błędu
28 mar 19:55
Saizou :

α+β=270
γ+δ=90
| | 14−8 | |
odcinek łączący środek podstaw trapezu to R−r, zatem |
| =3 |
| | 2 | |
28 mar 19:56
Saizou : ogólnie to bym wrzucił do wzoru na pole trójkąta z wierzchołków ale nie chciało mi się szukać
xd
28 mar 19:57
zawodus: Zadanie 3 jest ok. Drugie do czeka na poprawkę cały czas

Chyba, że pokażesz błąd to daruje ci je
28 mar 20:03
Saizou :
tam nie powinno być −12 a −1

, zatem wyjdzie x
w=−2 y
w=−3
28 mar 20:08
zawodus: Dobra jest ok

chwila na wymyślenie zadania
28 mar 20:08
Piotr 10: Saizou chcesz ode mnie zadanko z ciągami ?
28 mar 20:09
Saizou : a zarzuć może się czegoś nauczę
28 mar 20:10
Piotr 10: Ze skończonego ciągu kolejnych liczb naturalnych nieparzystych 1,3,5,...., 2n−1 wybieramy kilka
kolejnych liczb końcowych, których suma wynosi 120. Róźnica kwadratów największej i
najmniejszej z wybranych liczb jest równa 360. Znajdź wybrane liczby.
Będę później jak cos
28 mar 20:12
zawodus: zadanie 4 (coś szybkiego bo muszę na chwilę lecieć)
4. Basen opróżnia się przez 6 godziny. Pierwszy kran napełnia basen w ciągu 2 godzin, a
drugi w ciągu 3 godzin. Jednocześnie odkręcamy oba krany i zaczynamy spuszczać wodę. Oblicz w
jakim czasie napełnimy basen?
28 mar 20:23
Saizou :
m<n m−najmniejsza z wybranych liczb n− największa z wybranych liczb
S
"n−m"=120
| 2+(n−1) | | 2+(m−1) | |
| n− |
| m=120 |
| 2 | | 2 | |
2n+n
2−n−2m−m
2+m=240
n−m+n
2−m
2=240
dodatkowo wiemy że
n
2−m
2=360
n−m+360=240
n−m=−120
i coś mi tu nie pasuje bo skoro n>m to n−m>0
28 mar 20:25
pigor: ..., a nie "zjadłeś " w treści zadania słowa ... a drugi
opróżnia
28 mar 20:26
zawodus: Jest tak, że mamy dwa krany, które napełniają i "korek" do spuszczania wody
28 mar 20:28
pigor: ...o , przepraszam, już się nie wcinam, chyba wszystko w porządku
28 mar 20:29
Saizou :
t=1,5 h?
28 mar 20:31
Piotr:
Saizou suma kilku jest rowna 120 a nie najmniejszej i najwiekszej.
28 mar 20:35
pigor: ...,

zgadza się
28 mar 20:37
zawodus: zadanie 5
5. Wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji √2+√x−x.
mam nadzieję ża zapis uda się odczytać (pod pierwiastkiem jest 2+√x−x)
28 mar 20:40
Saizou :
suma kliku:
S
n=a
1+a
2+a
3.........................+a
n
S
m=a
1+a
2+a
3+......+a
m(+......+an) skoro założyłem że n>m to
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmując stronami
S
n−S
m=a
m+....+a
n
wiec nie widzę w tym błędu
28 mar 20:40
zawodus: zadanie 4 − tak czas to 1,5h.
28 mar 20:41
Piotr:
aha

ja wzialem kalkulator i w chwile znalazlem liczby tak jak chcieli
28 mar 20:42
zawodus: Aktualnym problemem jest zadanie nr 5
28 mar 20:43
Saizou : chciałem zrobić algebraicznie
28 mar 20:44
Piotr:
napisali znajdz to znalazlem
28 mar 20:46
Saizou :
2+√x−x≥0
√x≥x−2 x≥0 i x−2≥0→x≥2 a dla każdej liczby z <0:2) nierówność zachodzi
x≥x2−4x+4
x2−5x+4≤0
(x−4)(x−1)≤0
x∊<1:4>
zatem
D: x∊<0:4>
28 mar 20:51
Saizou : niby tak, ale jeśli jest bardziej skomplikowane zadanie to może być więcej rozwiązań, których
się nie zauważy
28 mar 20:52
Piotr:
no pewnie
28 mar 20:54
Robaczek: Nawet nie wiedziałem, że tak można. Nikt mi tego nie pokazywał jak to zrobiłeś:
√x≥x−2 x≥0 i x−2≥0→x≥2
Dzięki!
28 mar 20:56
zawodus: dziedzina ok
teraz zbiór wartości.
28 mar 20:56
zawodus: Robaczek, tam jest akurat błąd
28 mar 20:57
Robaczek: Wyjaśnisz zanim zapamiętam?
28 mar 20:57
zawodus: Dobra, żartowałem nie ma błędu tylko zapis trochę nieczytelny

Wolno podnosić do kwadratu, kiedy obie strony są nieujemne czyli kiedy x≥2
28 mar 20:59
Saizou : chodzi o to żeby móc podnieść do kwadratu to musimy mieć dwie strony dodatnie a dla jakich x−ów
x−2 jest dodatnie xd
28 mar 21:00
Saizou : racja, nieujemne
28 mar 21:00
zawodus: zadanie 6
6. Prosta y =13−2x zawiera bok AB trójkąta ABC, prosta y=x−5 zawiera
bok BC, a prosta y=3x−7 zawiera dwusieczną kąta ACB. Znajdź wierzchołki
tego trójkąta i oblicz jego pole.
28 mar 21:06
Saizou : nie chce mi się już dzisiaj wiec to ostatnie zadanko
28 mar 21:07
zawodus: A byłeś taki zapalony
28 mar 21:11
pigor: ...,

zapomnieliście o wartości funkcji z zadania
5
28 mar 21:11
zawodus: Ja pamiętam

i czekam
28 mar 21:12
Saizou : byłem ale to o 19 :00
28 mar 21:13
muflon: Czy wierzchołki to będą:
A(−4,21)
B(6,1)
C(1,−4)
Pole=74 j
2
28 mar 23:30
muflon: a zbiór wartości funcji z 5, to f(x)∊<0,
√7/2>
28 mar 23:40
pigor: ..., no to ja postawię na przedział..

<0.
32>
29 mar 12:46
Saizou :

A=(x;−2x+13)
B=(6;1)
C=(1;−4)
D=(4;5)
z tw. o dwusiecznej kąta w trójkącie
| √(4−x)2+(5+2x−13)2 | | √20 | |
| = |
| |
| √(1−x)2+(−4+2x−13)2 | | √50 | |
| (4−x)2+(2x−8)2 | | 2 | |
| = |
| |
| (1−x)2+(2x−17)2 | | 5 | |
| 16−8x+x2+4x2−32x+64 | | 2 | |
| = |
| |
| 1−2x+x2+4x2−68x+289 | | 5 | |
| 5x2−40x+80 | | 2 | |
| = |
| |
| 5x2−70x+290 | | 5 | |
25x
2−200x+400=10x
2−140x+580
15x
2−60x−180=0
x
2−4x−12=0
(x−6)(x+2)=0
x=−2 x=6 (sprzeczność)
A=(−2:17)
P=60
29 mar 17:03