Wykaż, że suma przekątnych czworokąta ABCD jest równa obwodowi czworokąta EWUN
fraunos: Przekątne czworokąta ABCD mają długości a oraz b. Środki boków tego czworokąta połączono
odcinkami i otrzymano czworokąt EWUN. Wykaż, że obwód czworokąta EWUN jest równy a+b.
Nie potrafię tego rozgryźć.. Na kwadracie od razu to widać, ale nie każdy czworokąt jest
kwadratem.
28 mar 18:51
Saizou :

na mocy tw. Talesa
analogicznie dla pozostałych odcinków czworokąta EWUN, otrzymamy
zatem
OB
EWUN=a+b
28 mar 19:02
Eta:

|AC|=a , |BD|=b
| | 1 | |
|NE|=|WU|= |
| a (dlaczego? |
| | 2 | |
| | 1 | |
|NU|=|EW|= |
| b (dlaczego? |
| | 2 | |
i teraz dokończ dowód ........
28 mar 19:04
Eta:
Wrrrrrr
28 mar 19:04
Saizou :
Etp gardło cię boli czy coś tam utknęło ?
28 mar 19:08
Saizou : *
Eto miało być
28 mar 19:08
Eta:
Etp ?
28 mar 19:09
Saizou : poprawiłem się, a gdzie róż ?
28 mar 19:09
Eta:
28 mar 19:10
Saizou : jaki śliczny
28 mar 19:12
fraunos: Ehh, dzięki.
28 mar 19:58