Relacje
Kassiia: Czy relacja R⊂NxN= (a,b): a<=2b jest
zwrotna,antysymetryczna,przechodnia,jest funckcja?.
Dla mnie jest zwrotna przechodnia i jest funckja.
Mógłby ktos sprawdzic i powiedziec czy dobrze zrobilam?
28 mar 18:44
Janek191:
a ≤ 2 b
2b ≥ a
b ≥ 0,5 a
( 1 ; 0,5) , ( 1; 1) należą do tej relacji
Ta relacja nie jest funkcją .
28 mar 19:02
Kassiia: Mógłby ktoś sprawdzić reszte?
28 mar 23:22
Janek191:
( a; a) a ≤ 2a
Relacja jest zwrotna.
===============
( a; b) i ( b; c) ⇒ ( a; c)
[a ≤ 2b i b ≤ 2 c ] ⇒ a ≤ 2*2c = 4c , a nie a ≤ 2c
Wg. mnie relacja nie jest przechodnia.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
[( a ; b) ∧ ( b ; a) ] ⇒ a = b
Mamy
a ≤ 2 b ∧ b ≤ 2a
a = 1 , b = 2
( 1 ; 2) bo 1 ≤ 2*2 i ( 2; 1) bo 2 ≤ 2*1
Relacja nie jest słabo antysymetryczna.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29 mar 07:53
Janek191:
Dla każdego a ∊ A i b ∊ A ( a; b) ⇒ ∼ ( b ; a) antysymetryczność
( a ; b ) a ≤ 2b ⇒ ∼ ( b ≤ 2a )
Niech
a = 1 , b = 2
Mamy
( 1 ; 2) bo 1 ≤ 2*2 oraz (2 ; 1) bo 2 ≤ 2*1
Relacja nie jest antysymetryczna.
30 mar 08:10