1
qu: Para (Ω, P) jest przestrzenią probabilistyczną, a A⊂Ω i B⊂Ω są zdarzeniami niezależnymi. Wykaż,
że jeżeli P(A∪B)=1 to jedne z tych zdarzeń jest zdarzeniem pewnym
28 mar 18:22
mietek: niezależności nie ma na maturze 2014
28 mar 19:12
PW: Zgodnie z definicją prawdopodobieństwa
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B).
Z założenia lewa strona jest równa 1:
1 = P(A) + P(B) − P(A∩B).
Zdarzenia A i B są niezależne, co oznacza że
P(A∩B) = P(A)•P(B),
zatem
1 = P(A) + P(B) − P(A)•P(B)
P(A) + P(A') = P(A) +P(B) − P(A)•P(B)
P(A') = P(B) − P(A)•P(B)
P(A') = P(B)(1 − P(A))
P(A') = P(B)P(A')
no i już widać.
28 mar 19:55