Objętość kuli wpisanej w ostrosłup prawidłowy trójkątny
mathematioks1: W ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości a i krawędzi bocznej nachylonej
do podstawy pod kątem α, wpisano kule. Oblicz objętość kuli.
28 mar 18:07
Bogdan:

R − szukana długość promienia kuli wpisanej w ostrosłup,
h − wysokość ściany bocznej ostrosłupa
| | 1 | | 1 | |
r = |
| a√3, H = 2r tgα = |
| a√3 tgα, h = √H2 + r2 = ... |
| | 6 | | 3 | |
Pole trójkąta z wpisanym kołem wielkim kuli:
| | 1 | |
P = r*H oraz P = |
| (2r + 2h) * R = (r + h) * R ⇒ rH = (r + h)R ⇒ R = ... |
| | 2 | |
28 mar 20:20
aaa: a1=1
a2=1
a3=2
a4=?
4 maj 13:00