Oblicz h i r walca i stożka.
Anita: Objętość walca wynosi 350 cm3, podaj wysokość walca i promień podstawy.
Pole całkowite stożka wynosi 600 cm, podaj wysokość stożka i promień podstawy.
Niestety nie posiadam żadnych innych danych. Muszę zbudować walec i stożek o takiej objętości i
polu całkowitym.
Jest szansa na wyliczenie tego?
28 mar 17:17
J: Co to znaczy "zbudować" ?
28 mar 17:18
Anita: Pomagam sąsiadowi zrobić z brystolu walec i stożek. Nauczycielka podała jedynie objętość walca
i pole całkowite stożka. Czy jest możliwe wyliczenie tych długości posiadając tylko te dane?
28 mar 17:22
J: Można jedynie tak dobrać promień podstawy i wysokość walca, aby objętość była bliska 350 cm3
28 mar 17:24
Janek191:
Vw = π r2*h = 350
Np.
Niech h = 10
wtedy π r2 = 35 ⇒ r2 = 35 : π ≈ 11,146 ⇒ r ≈ 3,3
r = 3,3 cm, h = 10 cm
==================
28 mar 17:27
Anita: Tak właśnie myślałam. A gdyby objętość wynosiła 350 π, to wtedy jest szansa na dokładne
wyliczenie?
28 mar 17:27
J: 350π = πr2*h ⇔ 350 = r2*h = (10)2*3,5 , czyli: promień = 10 cm , wysokość h = 3,5 cm
28 mar 17:35
Anita: Dziękuję
29 mar 11:19