Rozwiąż nierówność (chyba łatwe)
kretek: (x+4)(2−x)<(x−2)(x+1)
| | −5 | |
Wyszło mi tak : x∊(−∞, |
| ) ∪(2,∞) |
| | 4 | |
| | 5 | |
A w odpowiedzi jest suma od − nieskończoności do − |
| i od 2 do + nieskończoności. |
| | 2 | |
Mogę prosić o pomoc?
28 mar 17:11
J: | | 1 + 9 | | 10 | | 5 | |
x1 = |
| = − |
| = − |
| |
| | −4 | | 4 | | 2 | |
28 mar 17:31
agulka:
−2x
2−x+10<0
Δ=81,
√Δ=9
Ramiona paroboli w dół, bo a<0.
28 mar 17:40
J: Zrobił zwykly bład rachunkowy ... resztę wiedział jak zrobić.
28 mar 17:42
kretek: Dzięki wszystkim. Po prostu pomyliłem się w liczeniu jak napisał J
29 mar 10:41