Stereometria, ostrosłup czworokątny prawidłowy
jup: w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym stosunek wysokości ściany bocznej, poprowadzonej z
wierzchołka ostrosłupa, do wysokości ostrosłupa wynosi 5:3. Oblicz kosinus kąta pomiędzy
sąsiednimi ścianami bocznymi.
28 mar 15:17
GIBON: Wynik = cos=0,59
28 mar 15:20
jup: jakieś obliczenia?
28 mar 15:23
dero2005:
H
2 + (
a2)
2 = h
s2
(
35h
s)
2 + (
a2)
2 = h
s2
h
s2 + (
a2)
2 = l
2
a*h
s = h*l
d = a
√2
d
2 = 2h
2 − 2h
2cosα
28 mar 17:45
jup: cosα= −0,64 .. czy taki nie powinien być wynik?
podstawiamy na końcu Twoje h i d i wychodzi −0,64, a nie −0,8

d
2=2a
2=82a
2/41
2h
2=50*a
2/41
82a
2/41−50*a
2/41=−50*a
2/41 * cosα
32a
2/41 * −41/50a
2=cosα
cosα=−0,64
28 mar 19:43
dero2005:
d
2 = 2h
2 − 2h
2cosα
(a
√2)
2 = 2h
2 − 2h
2cosα
2a
2 = 2h
2 − 2h
2cosα |:2
a
2 = h
2 − h
2cosα
h
2cosα = h
2 − a
2
| | h2 − a2 | | a2 | | a2 | |
cosα = |
| = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| | h2 | | h2 | | | |
| | 41a2 | | 25 | | 41 | | 16 | |
= 1 − |
| = |
| − |
| = − |
| = −0,64 |
| | 25a2 | | 25 | | 25 | | 25 | |
przepraszam, ale na końcu niepotrzebnie wyciągnąłem pierwiastek
28 mar 20:24
jup: każdy ma prawo do błędu, dziękuje za rozwiązanie
28 mar 21:04