dowodzik
misiek: M=(a+b)4−2(a2+b2)(a+b)2+2(a4+b4)
28 mar 14:12
misiek: Wykaż,że ta liczba to kwadrat liczby naturalnej, proszę o pomoc
28 mar 14:12
ICSP: I gdzie jest problem ?

Mogę ewentualnie dać taką wskazówkę :
(a+b)
4 − 2(a
2 + b
2)(a+b)
2 = (a+b)
2 [ (a+b)
2 − 2(a
2 + b
2) ]
28 mar 14:44
muflon: +2(a4+b4) a z tym wyrazem cos zrobic?
28 mar 14:56
ICSP: na razie przepisywać

On będzie potrzebny dopiero przy końcu zadania.
28 mar 14:58
misiek: ...=2(a4+b4)−a3+b3−a2b+ab2
28 mar 15:43
misiek: dobrze?
28 mar 15:43
ICSP: nie
28 mar 15:48
misiek: =...2(a4+b4)−(a2−b2)
28 mar 15:55
ICSP: ile to jest : (a+b)2 − 2(a2 +b2) ?
28 mar 15:56
muflon: =a2+2ab+b2−2a2−2b2=−a2+2ab−b2= −(a2−2ab+b2)=−((a−b)2)
28 mar 16:20