lodzarytmy
kleofas: log2=a,log3=b Policz 9(a+1)/(2b)
28 mar 14:08
J:
| | log20 | | log920 | |
Wskazówka: a + 1 = log2 + log10 = log20 , 2 log3 = log9 , |
| = |
| |
| | log9 | | log99 | |
28 mar 14:33
J:
Dzisiaj dyskutowaliśmy n/t przydatności "gotowców". Dam Ci i ciekawe czy przepiszesz
bezmyślnie, czy przeanalizujesz, dlaczego tak.
| log920 | |
| = log920 i teraz : 9log920 = 20 i koniec zadania. |
| log99 | |
28 mar 14:40
Tadeusz:
| log2+1 | | log20 | |
| = |
| =log920 |
| 2log3 | | log9 | |
9
log920=
28 mar 14:40
J:
28 mar 14:41
kleofas: log(9)9 to 1, 9 {log(9)20) ten logarytm to taka liczba do której podnosząc 9 dostaje się 20,
wię 9 do tego logarytmu to 20
28 mar 14:50
kleofas: Wrzucam zadania dopiero w ostateczności kiedy mi 3 razy nie wychodzą, pozdrawiam!
28 mar 14:51
J: Brawo
28 mar 14:51
kleofas: co do wskazówki, czy zawsze log(a)b/log(a)c =log(d)b/log(d)c
28 mar 14:52
J: Zawsze, oczywiście przy odpowiednich założeniach co do liczb: a,b,c,d wynikających z definicji
logarytmu.
28 mar 14:56
kleofas: dzieki
28 mar 15:45