Obwód i pole trójkątów
Didi_CCH:

Witam
Ja znowu z prośba
Oblicz obwód i pole trójkąta ABC
a)
28 mar 13:43
Didi_CCH:
28 mar 13:45
J: To są dwa różne zadania ?
28 mar 13:52
J: | | h | | x | | h | |
Ad1) |
| =sin30 IABI = x + y , |
| = cos60 i |
| = tg45 |
| | 6 | | 6 | | y | |
28 mar 13:54
J: | | h | | h | |
Ad2) IABI = x + y , |
| = tg30 , |
| = tg45 |
| | x | | y | |
28 mar 13:56
Didi_CCH: Tak to są dwa zadania. Sin i cos nie mieliśmy.
28 mar 14:12
J: | | 1 | | 1 | |
sin30 = |
| , cos60 = |
| , tg45 = 1 |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 14:15
Didi_CCH: A innego sposobu nie ma zeby to obliczyć?
28 mar 14:18
J: Bez trygonometrii , nie.
28 mar 14:34
Didi_CCH: Jestem pierwsza klasa zawodówki, nie mieliśmy w ogóle o trygonometrii. Mamy teraz temat "
Trójkąty o kątach 45,45, 90 i 30,60,90 stopni" Mamy korzystać ze wzorów na trójkąty
równoramienne i równoboczne
np ; BC=12 * 6= 3
AB=6√3/2 =6+3+3√3 = 9 + 3√3 ≈ 14,1 cm
28 mar 15:08
J: | | √3 | |
OK. A skąd wiesz,że AB = 6* |
| ? |
| | 2 | |
28 mar 15:12
nocny marek:

uzupełniony do Δrównobocznego i wówczas
28 mar 15:24
nocny marek:
28 mar 15:27
Didi_CCh: To był przykład z książki . Nie wiem jak zadanie a i b zrobić .
28 mar 15:31
J: No to "Didi" jesteś w domu. W zadaniu a) Twoje AB to x + y , gdzie x towysokość trójkąta
| | 1 | |
rónobocznego o boku 6, natomiast y przekatna kwadratu o boku |
| 6. |
| | 2 | |
28 mar 15:33
J: | | 1 | |
.... natomiast to bok kwadratu, równy |
| 6 |
| | 2 | |
28 mar 15:37
J: | | 6√3 | | 1 | |
Ostatecznie : AB = |
| + 3 i H = 3 i PΔ = |
| IABI*H |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 15:40
Didi_CCH: Jeszcze dodam ze √2≈ 1,4 a √3 ≈ 1,7
28 mar 16:01
J: Nie musisz tego przeliczać w rozwiązaniach zadań
28 mar 16:03
Didi_CCH: To jest ten pierwszy trójkąt tak ?
28 mar 16:10
J: Tak.
28 mar 16:11
Didi_CCH: I tak nic nie rozumiem
28 mar 16:15
J:
W zadaniu a) masz połowę trojkata rownobocznego o boku 6 oraz polowe kwadratu o boku 3.
Policz pola tych figur, dodaj do siebie i wynik podziel przez 2. KONIEC.
28 mar 16:22
Didi_CCH: A obwód ? Z zad b spróbuje sie pomęczyc mam czas do wtorku.
28 mar 16:30
J:
Obwód = bok 6 + przekatna kwadratu o boku 3 + dlugość AB (wysokosc trojkata rownobocznego + bok
kwadratu 3)
28 mar 16:39
Didi_CCH: Ok dzieki. Bede próbować.
28 mar 16:46