Oblicz równanie z wartością bezwzględną
Maciek: Narysuj wykres funkcji f(x)= x2−2|x| oraz określ liczbę rozwiązań równania f(x)=k, w
zależności od wartości parametru k.
Wie ktoś jak to zrobić ? Kombinuję i nic ... Chodzi mi tylko o rozwiązanie równania, a rysunek
i wyznaczenie rozwiązań potrafię.
28 mar 13:40
J:
Dla x ≥ 0 f(x) = x2 − 2x
Dla x <0 f(x) = x2 +2x
28 mar 13:50
Maciek: No to mam dwie parabole koło siebie i to tyle ?
28 mar 13:52
J: Nie.. Teraz sprawdzasz w ilu punktach prosta o równaniu y = k (prosta równoległa do osi OX)
przecina wykres funkcji.
28 mar 13:58
J:

Fioletowa prosta to prosta y = k
28 mar 14:05
Maciek: Aa kumam, masakra ale wstyd, takie proste ... Dzięki wielkie za pomoc
28 mar 14:15