rozwiąż równanie
Klaris:
{2x−3}{x2−4x+4}=−1
28 mar 12:24
Klaris: jakie jest założenie do x2−4x+4
wiem,że x2−4x+4 nie może być 0
jak z tego określić dziedzine?
28 mar 12:29
1: delte rozwiąż
28 mar 12:36
5-latek: | 2x−3 | |
| =−1 Zalozenie to x2−4x+4≠0 |
| x2−4x+4 | |
Rozwiaz to rownanie i teraz zauwaz ze masz w mianowniku wielomian bo x
2−4x+4 jest
wielomianem (spojrz sobie do terorii jak postac ma wielomian
Dziedzina wielomianu jest zbior liczb rzecywistych a le wnaszym przypaddku z tego zbioru
musisz wylaczyc te x
sy(argumenty dla ktorych mianownik sie zeruje
czyli zapiszsesz tak D=R\{ te wyliczone x
sy}
28 mar 12:38
pigor: ..., ułamek ma być
| .... | |
| = −1 tak  |
| ... | |
28 mar 12:40
5-latek: Akuratnie tutaj nie trzeba liczyc delty bo x2−4x+4=(x−2)2
28 mar 12:44
5-latek: I zobaczymy ile czasu poczekamy az autor postu sie wypowie
28 mar 12:45
Klaris: dzieki za pomoc
28 mar 13:29