aaaaaaaaaa
nilk: | 3x − 1 | | 4 | |
1. Rozwiąż równanie: |
| = |
| |
| 2x + 5 | | x − 3 | |
2. Wyznacz liczbę, której 80% jest równe: 2
3+2√3 : 4
√3
3.Oblicz obwód trójkąta prostokątnego , którego przyprostokątne mają długość:
a= log
12 2
−5 i b=log
3 3
15 − log
3 27
28 mar 11:08
J:
Ad1) Założenia i proporcja
Ad2) Oblicz wartość wyrażenia i pomnóż przez 0,8
Ad3) Oblicz.
28 mar 11:12
nilk: nie wiem
28 mar 11:13
J: Czego nie wiesz ?
28 mar 11:14
28 mar 11:17
5-latek: 1) zalozenia co do mianownikow i metoda na krzyz
3) a= 5 b=12
wylicz c z tweirdzenia pitagorasa i oblicz obwod
23+2√3=
skorzystaj ze wzoru an*am= an+m
28 mar 11:17
J:
Pomogę Ci w trzecim, bo najtrudniejsze.
a = −5*(−1) , b = 15*1 − 3 c= ( oblicz z Tw.Pitagorasa)
28 mar 11:18
Janek191:
z.3
a = log0,5 2−5 = − 5 *log0,5 2 = − 5*(−1) = 5
b = log 3 315 = 15*1 = 15
c2 = a2 + b2 = 52 + 152 = 25 + 225 = 250 = 25*10
więc
c = 5 √10
oraz obwód
L = a + b + c = 5 + 15 + 5√10 = 20 + 5√10
===================================
28 mar 11:19
Janek191:
Zgubiłem log3 27 = 3
b = 15 − 3 = 12
więc
c2 = a2 + b2 = 25 + 144 = 169
c = √169 = 13
Obwód
L = 5 + 12 + 13 = 30
================
28 mar 11:21
J: Witaj
Janek191 
Daj tym ludziom trochę pomyśleć... Wybacz, ale gotowiec to żadna pomoc
28 mar 11:22
Janek191:
23 + 2√3 | | 23 + 2√3 | |
| = |
| = 23 = 8 |
4√3 | | 22√3 | |
0,8 x = 8
x = 8 : 0,8 = 10
===========
28 mar 11:26
nilk: co daj 4√3 to 22√3?
28 mar 11:38
pigor: ..., a ja

cóż, mam inne zdanie na temat gotowców, bo właśnie
na nich uczyłem się, a ponieważ w około 90 % były tak debilne, że stały się
dla mnie doskonałą inspiracją do szukania własnych rozwiązań i ot cała
moja tajemnica − sposób − na zrozumienie i pokochanie tej matmy ;
pozdrawiam wszystkich, ...

a szczególnie tych co czekają na ... gotowce
28 mar 11:45
Janek191:
4√3 = (22)√3 = 22*√3 = 22√3
28 mar 11:46
nilk: ah
28 mar 11:47
nilk: sorry. dzieki Janek191
28 mar 11:51
J: Witaj
pigor 
Z tego wynika, że jesteś "wyjątkiem,który potwierdza regułę". Obawiam się
jednak,że znakomita wiekszość otrzymujących gotowce, bezmyślnie je przepisuje i daleko im do
zastanawiania się, a dlaczego tak ? Zauważyłem,że jest wiele osób,które piszą: " proszę o
pomoc,proszę o wskazówki" i potem rzeczywiście sami starają się dojść do rozwiązania ( lepiej
lub gorzej, ale próbują)
Zauważ też, że wiele jest przypadków,ze ktoś prosi o wskazówki, a jak je dasz , to już jest
cisza,zmieniaja nick i zakładają temat ponownie ... Pozdrawiam
28 mar 12:07
5-latek: Tak zgadzam sie z Toba
pigor ze twoj styl jest nader orginalny

Tylko podejrzeawam ze Ty mature pisales pewnie przed 2000r gdzie na logike byl polozony
wiekkszy nacisk (to pewnie pomoglo CI na studiach
Zauwaz z ewiekszosc uczniow teraz nie wie co to sa spojniki logiczne lub kwantyfikatory (a na
studiach b
ól
Ale pisz swoje rozwiazania (bardziej pojetni uczniowie zapewne skorzystaja z nich

Co do
Janka 191
wypowiem sie po raz ostatni . Dobrze ze pokazuje jak rozwiazac ale pisanie gotowych odpowiedzi
gdzie nalezy cos dodac lub pomnozyc to troche przesada. Tyle
28 mar 12:10
pigor: ... , no to, ja jeszcze dodam tym wszystkim zwolennikom
tylko gotowców niech się mocno zastanowią, jeśli zechcą skorzystać
z moich jak zwał tak zwał − gotowców i olać ich zrozumienie, bo wtedy
nie odpowiadam za
Waszą bezmyślność, konsekwencją może być
..., no właśnie co

np. kiedyś jedna taka forumowiczka wyzwała mnie
przecież za
Swoją ... , właśnie za to, od chu ...

no i jak tu
Takiej(mu) ...
kurcze dogodzić ?, pozdrawiam i znikam z Forum, bo może mi się ...oberwać
28 mar 12:25