Oblicz granicę dwóch zmiennych.
Michał: | | x4 | |
1. Obliczyć granicę: (x,y)→0 ; Lim |
| |
| | x3+y4 | |
| | 3y4 | |
2. Obliczyć granicę: (x,y)→0 ; Lim |
| |
| | 4x4−y4 | |
Za wszelkie odpowiedzi/podpowiedzi z góry dziękuję.
28 mar 07:44
wredulus_pospolitus:
a pamiętasz jak się liczy granice z funkcji dwóch zmiennych
28 mar 09:36
wredulus_pospolitus:
zrobię przykład 1. ... Ty analogicznie zrobisz 2.
1.
a) x=0 ; y−>0
| | 0 | | 0 | |
lim |
| = lim |
| = 0 |
| | 0+y4 | | y4 | |
b) x−>0 ; y=0
czyli:
| | x4 | |
lim |
| = 0 for (x,y) −> (0,0) |
| | x3+y4 | |
28 mar 09:38
Michał: Dziękuję za wskazówki.
28 mar 09:58
PW: 1.
Weźmy dowolny ciąg (x
n,y
n), w którym x
n dąży do zera i y
n=x
n.
Wówczas (x
n,y
n)→(0,0), zaś
| | xn4 | | xn4 | | xn | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = 0. |
| | xn3+yn4 | | xn3+xn4 | | 1+xn | |
Jeżeli granica istnieje, to jest równa 0.
Mamy teraz dwie możliwości:
− pokazać inny ciąg (x
n,y
n), dla którego granica będzie inna niż 0 (co oznacza, że funkcja
nie ma granicy w (0,0))
lub
− udowodnić z definicji, że granica w (0,0) jest równa 0.
28 mar 10:23
PW: O, niepotrzebnie się wypowiadam (nie odświeżałem długo, bo miałem gościa).
28 mar 10:25