Dany jest okrąg
Ewa: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2−10x+4y+25=0. Napisz równania stycznych do tego okręgu
przechodzących przez początek układu współrzędnych.
jedna: y=0
27 mar 23:57
bezendu:

x
2−10x+y
2+4y+25=0
(x−5)
2−25+(y−2)
2−4+25=0
(x−5)
2+(y−2)
2=4
S=(5,2) r=2
y=ax prosta przechodząca przez O=(0,0)
−ax+y=0
|−5a+2|
2=2*
√a2+1 /
2
25a
2−20a+4=4a
2+4
21a
2−20a=0
I masz Twoje a
y=0
28 mar 00:06
Ewa: chyba wkradł się błąd w wyznaczeniu środka: S= (−5 ; 2)
28 mar 00:07
Ewa: czekaj nie: S = (5, −2)
28 mar 00:08
bezendu:
No chyba właśnie nie.
28 mar 00:08
bezendu: No to co piszesz, że mam źle ! Dobrze policzyłem, może przepisać do zeszytu.
28 mar 00:09
Ewa: Rozumiem do momentu, że y=ax ...
28 mar 00:09
5-latek: S(5,−2)
28 mar 00:10
Ewa: −2 −> okrąg pod osią x, ale to w tym momencie mało istotne, bo chodzi mi o schemat rozwiązania
28 mar 00:10
Ewa: To nie jest zadanie domowe −> dla siebie chce to zrozumieć, do matury
28 mar 00:11
bezendu: to moje rozwiązanie trzeba przerobić, więc masz zadanie już poprawić moje rozwiązanie.
28 mar 00:13
Ewa: własnie przerabiam, dziękuję
28 mar 00:14
bezendu: Ja też się uczę więc tam mały błąd ze znakiem.
28 mar 00:16
Ewa: nie ma znaczenia, chodziło o pomysł
28 mar 00:17
bezendu:
Na maturę za proste zadanie.
28 mar 00:18
Ewa: Te proste też tez trzeba ogarnąć, żeby potem zrozumieć te trudniejsze
28 mar 00:21
Janek191:

x
2 + y
2 − 10 x + 4 y + 25 = 0
( x − 5)
2 − 25 + ( y + 2)
2 − 4 + 25 = 0
( x − 5)
2 + ( y + 2)
2 = 2
2
S = ( 5; − 2) r = 2
Prosta styczna
y = a x + b − przechodzi przez O = ( 0; 0) , więc 0 = a*0 + b ⇒ b = 0
Prosta styczna jest postaci
y = a x
−−−−−−−−
Jest ona oddalona od środka okręgu S o r, zatem
a x − y = 0
S = ( 5; − 2)
Z wzoru na odległośc punktu od prostej mamy
| | I a*5 + (−1)*(−2) + 0 I | |
d = |
| = 2 |
| | √ a2 + (−1)2 | |
I 5 a + 2 I = 2
√ a2 + 1
więc
5 a + 2 = − 2
√a2 + 1 lub 5 a + 2 = 2
√a2 + 1
( 5 a + 2)
2 = ( 2p{ a
2 + 1)
2
25 a
2 + 20 a + 4 = 4*( a
2 + 1)
21 a
2 + 20 a = 0
a*( 21 a + 20 ) = 0
zatem
===============================
28 mar 00:21
Ewa: Dziękuję Janku − wyszło mi już tak samo
28 mar 00:22