Pomoże ktoś?
Matematurzysta: Prosta y=x+4 przecina okrąg o równaniu (x+1)2+(y−2)2=25 w punktach A i B. Oblicz współrzędne
punktów A i B, a następnie oblicz obwód trójkąta ABS, gdzie S jest środkiem danego okręgu.
27 mar 23:47
5-latek:

Podpowiem jak obliczyc wspolrzedne punktow Ai B
Do rownania okregu za y wstawiasz x+4 Liczysz x
sy i wstawiasz je do rownania prostej i masz
wyliczone wspolrzedne
jako maturzysta powinienes wiedziec jaki jest wzor na dlugosc ocinka
To samo jak powinienes wiedziec jaki e wspolrzedne ma srodek tego okregu
27 mar 23:55
Matematurzysta: Dzięki 5−latek. Jednak nie rozumiesz w czym tkwi mój problem. Wzory znam, czasem po prostu nie
dostrzegam pewnych możliwości w zadaniu, nad czym cały czas pracuję. Domyślam się, że dobry
jesteś z matematyki, dlatego dla Ciebie może być nie do pomyślenia, żeby nie wpaść na coś tak
banalnego. Jednak sztuką jest postawić się w czyjejś sytuacji, jak widzę...
28 mar 00:07
bezendu:
Albo szybciej to narysować i metodą graficzną wyznaczyć bez zbędnego liczenia.
28 mar 00:10
Matematurzysta: No coś Ty, obliczenia muszą być.
28 mar 00:13
bezendu:
Metoda graficzna też może być, wiesz co to jest geometria analityczna ? To w szczególności
rysunek.
28 mar 00:15
5-latek: Kiedys bylem dobry (nie powiem ze nie

jednak teraz nastrecza mi to duzo trudnosci
Co do zadania to przeciez masz postac kanoniczna okregu i zniej odzczytujesz srodek tylko
przy liczbacz bierzesz przeciwne znaki (u nas x
s=1 i y
s=2 natomiast r=5 bo w tym
rowniamiu jest r
2
czy tego Ci nikt nie wytlumaczyl ? lub nie przeczytalas /es w ksiazce ?
To sa podstawy ktore musisz znac
tak samo jak musisz znac wzor na dlugosc odcinka ze by na maturze nie szukac w tablicach .
Po drugie nalezalo napisac w czym tkwi problem
28 mar 00:22
5-latek: oczywiscie xs=−1 a nie xs=1
28 mar 00:27