prawdopodobieństwo
xyz: Z odcinka <0,1> wybieramy losowo i niezależnie dwie liczby p i q. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego, że równanie x2 + px + q = 0 będzie miało dwa sprzężone pierwiastki zespolone? Jakie
jest prawdopodobieństwo tego, że będzie miało dwa różne pierwiastki rzeczywiste?
zupełnie nie wiem jak się za to zabrać...
na pewno warunki początkowe na delte, ale co dalej? pomocy!
27 mar 23:45
pomocnik: Δ=p2−4q
Równanie kwadratowe ma dwa zespolone rozwiązania wtedy, gdy Δ<0, czyli p2−4q<0, więc q>p2/4.
Zadanie wymaga zastosowania prawdopodobieństwa geometrycznego.
Ω=<0,1>x<0,1>; A− zdarzenie polegające na wybraniu losowym liczb p i q, aby dane równanie miało
dwa (sprzężone) rozwiązania zespolone, czyli A={(p,q)∊<0,1>x<0,1>: q>p2/4}. Tak więc m(Ω)=1
oraz
m(A')=∫01p2/4 dp=[p3/12]10=1/12.
Tak, więc
P(A')=m(A')/m(Ω)=1/12, czyli P(A)=1−P(A')=11/12
W drugim przypadku P(B)=1/12, bo B− zdarzenie polegające na wybraniu losowym liczb p i q, aby
dane równanie miało dwa różne rozwiązania rzeczywiste oraz B={(p,q)∊<0,1>x<0,1>: q<p2/4}.
29 mar 00:32