Równania kwadratowe
mati555: Witajcie. Mam problem z dwoma zadaniami ich treść to :
1.
Wyznacz liczbę rozwiązań równania (k−2) x2 + x − 3 = 0 w zależności od parametru k.
2.
Ustal dla jakich wartości parametru m równanie 3x2 − 2x − m + 4 = 0 ma dwa różne pierwiastki,
których iloczyn jest niedodatni.
27 mar 23:35
mati555: Podbijam.
27 mar 23:40
Piotr:
spokojnie 5 min dopiero minelo
27 mar 23:42
mati555: Podbijam ponownie.
28 mar 00:33
wredulus: podbijam
28 mar 00:36
wredulus:
1. zauważ, że: równianie to będzie mogło mieć dwa rozwiązania wtedy gdy (k−2)≠0
czyli −−− dla k=2 mamy jedno rozwiązanie
dla k≠2 równianie to jest to równianie kwadratowe
liczysz Δ ... i sprawdzasz dla jakiego 'k' Δ>0, dla jakiego Δ=0 a dla jakiego Δ<0
koooniec
2. x1*x2 < 0 <−−− wzory Viete'a się kłaniają + warunek "Δ>0" do sprawdzenia
28 mar 00:38
5-latek: Czesc wredulus

W drugim chyba x
1*x
2≤0
28 mar 00:41
mati555: Dziękuję serdecznie.
28 mar 00:44