pol
bezendu: Obwód trapezu równoramiennego kącie ostrym 60
0 równa się 2s (s > 0 ). Jakie powinny być
wymiary tego trapezu, aby jego pole było największe? Oblicz to największe pole.

a+b+2c=2s
27 mar 23:27
Maslanek: Przedstaw obwód za pomocą b i c, gdzie b−krótsz apodstawa, c−ramię
Jak? Wykorzystaj zależność między długościami dłuższej i krótszej podstawy oraz funkcje
trygonometryczne dla obliczenia pozostałych kawałków podstawy dłuższej (if u know what i mean

)
A potem pole z klasycznego wzoru
27 mar 23:33
bezendu:
@Maślanek
Trigonometric functions? Why?
27 mar 23:37
bezendu:
Nie było pytania !
27 mar 23:38
Maslanek: Triangle with c, h (trapezoid height) and x lengths
27 mar 23:40
bezendu:
Ok, ok thank you
27 mar 23:42
Mila:
a+b=2s−2c
| | c√3 | |
Ptrapezu=(s−c)*h, gdzie h= |
| |
| | 2 | |
| 1 | | a−b | |
| c= |
| , prosty układ i wszystko pieknie wychodzi |
| 2 | | 2 | |
27 mar 23:47
bezendu:
Ale znowu tyle zależności ? Gubię się w tym.
27 mar 23:48
Mila:
Właśnie bardzo mało.
27 mar 23:51
bezendu:
s, c, a,b dla mnie to już dużo i chyba za dużo.
27 mar 23:52
Mila:
A jak Ty rozwiązałeś ?
27 mar 23:55
bezendu:
Nie rozwiązałem, myślałem, że to co podał maślanek wystarczy ale coś nic z tego się nie
urodziło.
28 mar 00:00
Mila:
Myśl, dalej. Wyjdzie.
Dobranoc
28 mar 00:05
bezendu: Dobranoc.
28 mar 00:06
Eta:

Zastosuj związki miarowe dla trójkąta 'ekierki"
Ob= .... i P=....
28 mar 00:06
bezendu:
Obw=6c+2b=2s
2b+6c=2s/2
b+c=s
28 mar 00:07
Eta:
Jak to podzieliłeś? ?
28 mar 00:09
bezendu:
sorry
b+3c=s
28 mar 00:09
Eta:
No

Teraz pole ......
28 mar 00:10
28 mar 00:14
Maslanek: Wystarcza

To to samo co Ety
28 mar 00:20
Eta:
Etam

P=(b+c)*c
√3 i wyznacz b z b+3c=s
otrzymasz
P(c)=....
28 mar 00:21
bezendu: Dziękuję wrócę jutro bo dziś już nie mam siły. Dobranoc.
28 mar 00:26
Eta:
Miłych snów ...nie tylko o
trapezach
28 mar 00:27
zawodus: Widzę Eta, że lubisz trapezy

Zdajesz w tym roku do drugiej klasy?
28 mar 09:26
Eta:
Nie wiem czy zdam
28 mar 19:08
zawodus: Biedna
Eta 
.
Może jakieś korki ci załatwię
28 mar 19:14
bezendu:
Nie zdasz ale chyba z wf bo nie chodzisz
28 mar 19:18
Mila:

a+b+2c=2s z treści zadania
a+b=2s−2c
| | (2s−2c) | | c√3 | |
Ptrapezu= |
| * |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | c√3 | | s√3 | | √3 | |
Ptrapezu=(s−c)* |
| =c* |
| −c2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a−b=c⇔
a+b=s
28 mar 20:52
bezendu:
Dziękuję.
28 mar 21:01
Mila:
28 mar 22:03
bezendu:
Mila masz takie zadania jak to z matury maj 2013 R ? Nie mogę znaleźć tego typu zadań ?
28 mar 22:07
Mila:
Coś znajdę.O które zadania Ci chodzi?
28 mar 22:27
28 mar 22:30
Mila:
1)Jeżeli skrócimy wysokość trapezu o polu 105 cm2 o 2 cm i jednocześnie wydłużymy każdą z jego
podstaw o 6 cm, to pole trapezu nie ulegnie zmianie. Wyznacz długość wysokości trapezu (przed
zmianą).
2)W trójkącie ABC, w którym |AB| = |BC| połączono wierzchołek A punktem D na boku BC w ten
sposób, że |AD| = |DB|. Wyznacz miary kątów trójkąta ABC jeżeli |∡CAD| = 18 o.
3)Wyznacz współrzędne punktu P , który dzieli odcinek o końcach A=(29,−15) i B=(45,13) w
stosunku 1:3.
29 mar 00:16
5-latek: DO zadania nr 3
| | y1+ky2 | |
yp= |
| gdzie k oznacza stosunek podzialu |
| | 1+k | |
29 mar 09:38
bezendu:

Po co jakieś dziwne wzory 5−latek ? i tak na maturze ich nikt nie będzie pamiętał. Wgl nawet
nie potrzebne bo to geometria analityczna i
mam środek odcinka AB a potem środek odcinka AS−k i po zadaniu
Odp (33,−8)
29 mar 10:27
bezendu:
29 mar 10:33
5-latek: To nie sa jakies dziwne wzory . To sa wzory wlasnie z geometrii analitycznej .
| | 2 | |
A co zrobisz jesli bedzie k= |
| ? jak obliczysz wspolrzedne |
| | 3 | |
29 mar 10:41
Piotr 10: Wtedy można wektorowo
29 mar 10:43
bezendu:
Pokombinuję rysunkiem. Bez sensu uczyć się 500 wzorów które potem zapomnę na maturze bo użyje
tylko do jednego zdania. A do matury zostało około 37 dni więc wolę skupić się na planimetrii
a nie na geometrii analitycznej.
29 mar 10:44
5-latek: Czesc
Piotr 
Pisze to bez zadnego podtekstu
Ale
bezendu nie lubi wektorow
29 mar 10:47
Piotr 10: Witaj

, ale tu dość prosto zastosować wektory, w geometrii analitycznej bardzo się przydają
29 mar 10:48
bezendu:
Koniec tej dyskusji, zadanie zrobione to teraz czy rysunek do zadania 2 jest dobry.
29 mar 10:50
5-latek: Piotr ja o tym wiem ale bezendu kombinowal zawsze jak zrobic bez wektorow
jesli mu sie to udaje to dobrze
Zycze mu zeby trafil na maturze na zadanie gdzie nie bedzie potrzeby korzystania z wektorow
29 mar 10:52
Piotr 10: Rysunek ok
29 mar 10:53
bezendu:
5−latek na każdej maturze której robiłem nie musiałem używać wektorów

zadania jest tak
skonstruowane, że można je zrobić na kilka sposobów.
29 mar 10:55
bezendu:
To wychodzi, że 66,66 i 48 ?
29 mar 10:56
Piotr 10:
29 mar 10:57
bezendu:
Teraz to pierwsze najtrudniejsze chyba.
29 mar 11:01
bezendu: ?
29 mar 22:39
Mila:
Zadanie 3− dobrze.
Zadanie 2 dobrze.
Zadanie 1)
Napisz wzór na pole trapezu na dwa sposoby
Na początku:
oblicz z tego (a+b) i wstaw do drugiego równania na pole trapezu po zmianie.
29 mar 22:56
bezendu:
(a+b)h=210
(a+b+12)(h−2)=210
takie coś ?
29 mar 23:02
Mila: Bardzo dobrze.
Pisz dalej, bo chcę wiedzieć jak to rozwiązujesz.
29 mar 23:09
bezendu: −420+12h
2−24h=0 / :12
h
2−2h−35=0
Δ=144
√Δ=12
h=7
29 mar 23:13
Mila:
W porządku.
h=−5 nie odpowiada warunkom zadania, h>0.
29 mar 23:15
bezendu:
Tak wiem, dlatego napisałem tylko wynik dodatni.
29 mar 23:18
bezendu:
A co myślisz o tym co napisał Godzio ?
29 mar 23:26
Mila:
Każdy musi sam znaleźć swoją ścieżkę do wiedzy.
Godzio napisał, to co sama bym Ci doradziła.
Najpierw co widzę na rysunku, co umiem obliczyć, co mogę obliczyć , zadajesz sobie pytania i
próbujesz rozwiązać problem.
Czasem bardzo długo myślałam nad zadaniem, podejmowałam różne próby, w końcu gdy rozwiązałam,
to zapamiętałam sposób i popełniane błędy.
Na studia masz się dostać i utrzymać. To drugie jest trudniejsze.
Pracujesz dużo i coraz lepiej Ci wychodzi. Niektóre zadania bardzo ładnie rozwiązujesz , są
takie co dalej sprawiają Ci duży kłopot.
Pracuj dalej, po maturze też.
29 mar 23:39
bezendu: I właśnie na miesiąc przed maturą chce Jeszce bardziej pracować nad planimetria i brylami
29 mar 23:41
Mila:

1)
Rysunek przedstawia kształt obszaru zakreślanego przez wycieraczkę samochodową.
Wiedząc, że ∡AOC=150
o oraz |AB|=|BO oblicz jakie jest pole obszaru oczyszczanego przez
wycieraczkę. Przyjmując, że π≈3,14
29 mar 23:56
Mila:
Dobranoc
30 mar 00:09
bezendu:
Czyli trzeba policzyć cały obszar −mały obszar nie zakreślony przez wycieraczki ?
30 mar 20:06
bezendu: ?
30 mar 21:51
zawodus: a jak sobie to inaczej wyobrażasz?
30 mar 21:54
bezendu:
AB=x
BO=x
| | 157x2 | | 157x2 | | 157 | |
Pobszaru=P1−P2= |
| − |
| = |
| x2 |
| | 30 | | 120 | | 40 | |
30 mar 22:02
bezendu: ?
30 mar 22:26
Mila:
| | 150 | | 15 | | 5 | |
Dlaczego nie uprościłeś? |
| = |
| = |
| |
| | 360 | | 36 | | 12 | |
|AB|=|BO|=0,3m
Podstaw i dokończ
30 mar 23:04
bezendu:
Po=0,35 m
30 mar 23:08
Mila: w zaokrągleniu ≈
30 mar 23:38
bezendu: A no tak dziękuję za uwagę.
30 mar 23:40