Pomoże ktoś?
Matematurzysta: Długość krawędzi sześcianu zwiększono o 20%. Oblicz, o ile procent wzrosła objętość tego
sześcianu.
27 mar 23:22
Piotr:
o 72,8 %
27 mar 23:24
Matematurzysta: A mógłbyś przedstawić jak do tego doszedłeś?
27 mar 23:26
Janek191:
V1 = a3
a1 = 1,2 a
V2 = a13 = ( 1,2 a)3 = 1,728 a3
V2 − V1 = 1,728 − 1 = 0,728 = 72,8 %
27 mar 23:26
Piotr:
27 mar 23:27
Matematurzysta: Dzięki.
27 mar 23:28
Janek191:
Tam zgubiłem a3
Powinno być
V2 − V1 = 1,728 a3 − a3 = 0,728 a3 =72,8 % V1
27 mar 23:30