układ równan
kz: jak rozwiazac uklad równań?
x=20+0,8*y
y=x+10
doprowadzilem to do takiej postaci:
y=20+10+0,8y
y−10=x
nie wiem co dalej(nie wiem jak wyznaczyc "y" w równaniu y=20+10+0,8*y)
27 mar 22:54
ICSP: pomnóż pierwsze równanie przez 10
27 mar 22:57
kz: no to mam teraz 10y=300+8y . I co dalej? dalej mam "y" po obu stronach równania a chcialbym
mieć tylko po jednej stronie same "y" w tym równaniu
27 mar 23:12
Janek191:
y = 20 + 10 + 0,8 y
y − 10 = x
y − 0,8 y = 30
x = y − 10
0,2 y = 30 / * 5
x = y − 10
y = 150
x = 150 − 10 = 140
=================
27 mar 23:12
kz: dziekuje. juz rozumiem. jakos nieslusznie mi sie wydawalo, że nie mozna odjac od "y" "0,8y"
27 mar 23:22