ciagi
sandra: Do banku wpłacono 10 000 zł na pięcioletnią lokatę z oprocentowaniem rocznym 4% i miesięczną
kapitalizacją odsetek. Po upływie tego okresu kapitał bd wynosił.
27 mar 22:48
Godzio:
K
0 = 10 000
p% = 4%
m = 12
n = 5
27 mar 22:50
sandra: tyle to ja wiem, tylko że ja policzyłam z tego wzoru i mi źle wyszło
27 mar 22:54
Godzio:
Może źle policzyłaś, użyj kalkulatora.
27 mar 22:55
sandra: liczyłam dwa razy na kalkulatorze i wszystko sprawdzałam a w odp jest inaczej
27 mar 22:56
Godzio:
Czy w jedna z nich:
12 210
11 733
jest odpowiedzią ?
27 mar 22:58
sandra: w banku zdeponowaną pewną kwotę na lokatę oprocentowaną 4% w skali roku z kwartalną
kapitalizacją odsetek. Po dwóch latach bank wypłacił 10 828,57 zł. Jaką kwotę złożono w banku?
27 mar 23:00
sandra: niestety nie. ma być albo 10 000 (1+0,04)5
B. 10 000 (301/300)60
C: 10 000 (4/3)60
D. 10 000 (1+1/300)3
27 mar 23:02
Godzio:
No to jednak źle liczyłaś, odpowiedź B jest poprawna ...
27 mar 23:05
Godzio:
2.
K = 10 828,57
p% = 4%
m = 3
n = 2
K0 = ?
27 mar 23:05
sandra: ok thx
27 mar 23:07