prawdopodobieństwo
koleżka: Spośród liczb: 1,2,3...9 losujemy bez zwracania pięć liczb, które zapisane w kolejności
losowania utworzą ciąg pięcioelementowy. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to ciąg
monotoniczny.
Ω=15120
wariacja bez powtórzeń
| | 1 | |
wiecie może jak obliczyć P(A)  wynik to |
| |
| | 60 | |
prosze o wytłumaczenie
27 mar 22:38
Godzio:
− mamy ciąg albo malejąca, albo rosnący, stąd ta dwójka
− losujemy 5 liczb z 9 i je ustawiamy na jedną możliwość
| | |A| | | | | 2 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | | | 5! | | 60 | |
27 mar 22:43
koleżka: ok taką odpowiedź widziałem

ale dlaczego używamy kombinacji

możesz mi to wytłumaczyć w jasny sposób jak to zauważyć w
poleceniu ?
27 mar 22:56
Godzio:
Szukamy dowolnych podzbiorów 5 elementowych zbioru 9 elementowego. Kolejność nie jest ważna,
losowania się nie powtarzają. A to są kombinacje, ja to raczej na czuja robię
27 mar 23:00
koleżka: oooo już widzę w podręczniku

kombinacje są jak są "elementy"
wariacje/ permutacje są jak są "wyrazy ciągu"

Mistrzu GODZIO dobrze mówię ?

dziękuję za pomoc!
27 mar 23:01