graniastoslup
ada: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 6 i tworzy z
przekątną ściany bocznej,z którą ma wspólny wierzchołek,kąt o mierze równej α. oblicz objętość
tego graniastosłupa.
27 mar 22:19
Janek191:

Otrzymujemy Δ
ACF równoramienny, w którym
3 = b cos α
−−−−−−−−−−−−−
| | 6 | |
6 = a√2 ⇒ a = |
| = 3 √2 |
| | √2 | |
a = 3
√2 ⇒ a
2 = `18
−−−−−−
Z tw. Pitagorasa mamy
| | 3 | | 9 | |
h2 + a2 = b2 ⇒ h2 = b2 − a2 = ( |
| )2 − a2 = |
| − a2 |
| | cos α | | cos2α | |
więc
h =
√ 9cos2α − 18
−−−−−−−−−−−−−−
Objętość graniastosłupa
V = P
p*h = a
2 *h = 18*
√ 9cos2α − 18
==========================
28 mar 00:49