równanie wielomianowe z parametrem m
Olgaaa: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie (x2 + 2x− 3)[x2 + (m + 1)x + 4] = 0 ma
cztery różne pierwiastki.
27 mar 21:40
Olgaaa: z pierwszego nawiasu wyszło mi x=−1, x=3
27 mar 21:43
ICSP: Miał IV różne więc ani x = −1 ani x = 3 nie może być pierwiastkiem drugiego trójmianu.
Dodatkowo drugi trójmian musi mieć dwa pierwiastki czyli masz warunek : ...
27 mar 21:45
Olgaaa: z pierwszego na pewno tak wychodzi, a później jak wyliczy się z drugiego warunki, to trzeba
będzie wspólne rozwiązanie znaleźć... tylko trzeba ogarnąć te warunki
27 mar 21:50
Olgaaa: kolejny warunek, że delta większa od zera
27 mar 21:51
ICSP: 1o f(3) ≠ 0
2o f(−1) ≠ 0
3o Δ > 0
Iloczyn rozwiązań z tych trzech przypadków będzie odpowiedzią.
27 mar 21:53
ICSP: Oczywiście f(x) = x2 + (m+1)x + 4
27 mar 21:54
ICSP: dodatkowo, musisz jeszcze raz rozwiązać równanie x2 + 2x − 3 = 0
Na pewno x = −1 oraz x = 3 nie są rozwiązaniami(nie sprawdziłem na początku, za co
przepraszam.)
27 mar 21:55
Mila:
(x
2 + 2x− 3)*[x
2 + (m + 1)x + 4] = 0
(x
2 + 2x− 3)=0 lub [x
2 + (m + 1)x + 4] = 0
Δ=4+12=16
| | −2−4 | | −2+4 | |
x= |
| =−3 lub x= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
aby równanie miało 4 różne pierwiastki w drugim równaniu
Δ>0 ⇔Δ=m
2+2m+1−16>0⇔m
2+2m−15>0
Δ
m=4+60=64
| | −2−8 | | −2+8 | |
m1= |
| =−5 lub m2= |
| =3⇔ |
| | 2 | | 2 | |
Δ>0⇔m∊(−
∞,−5)U(3,
∞)
Rozwiązania tego równania muszą być różne od 1 i (−3) musimy jeszcze zbadać, dla jakiego
parametru m drugie równanie ma rozwiązanie x=1 lub x=−3 ,
w(1)= 1+m+1+4=0⇔m+6=0⇔m=−6 ∊przedziału, gdzie Δ>0
| | 10 | |
w(−3)=9−3m−3+4=0⇔−3m+10=0 , m= |
| ∊przedziału, gdzie Δ>0 |
| | 3 | |
| | 10 | |
odp.Po wyłączeniu m=−6 i m= |
| |
| | 3 | |
| | 10 | | 10 | |
m∊(−∞,−6)U(−6,−5)U(3, |
| )U( |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |
27 mar 22:13
Olgaaa: dziękuję bardzo
28 mar 17:22