Wyznacz współrzędne wierzchołków trapezu
Bartek: Punkty przecięcia prostej o równaniu x+y−6=0 z osiami układu współrzędnych stanowią końce
krótszej podstawy trapezu równoramiennego o polu 28 i dłuższej podstawie długości 8
√2.
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trapezu.
Z góry dzięki za pomoc
27 mar 21:36
Bartek: mógłby ktoś pomóc z tym ?
27 mar 22:19
pigor: ... , z warunków zadania
prosta x+y−6= 0 ⇔ x+y=6 /:6 ⇔
x6+
y6= 1 przecina osie
w punktach
(6,0) i (0,6) i są to wierzchołki krótszej podstawy, a
(8,0) i (0,8) , to końce dłuższej podstawy długości 8
√2 trapezu,
jako końce boków kwadratu o przekątnej 8
√2 i tyle koniec zadania
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc dane pole trapezu to nadmiar danych (niepotrzebne), a i tak złe bo jest
ono wtedy takie P=
128
2−
126
2=
12*2*14= 14. . ...

równie dobrze pole mogłoby zostać dane, ale wtedy niepotrzebna długość
dolnej podstawy ; nie wiem kto tak popieprzył tą treść zadania
27 mar 23:38
Bartek: koleeego

jak by to było takie proste to bym tego nie wrzucał tutaj

to jest zadanie z
matury z maja 2002 a odpowiedzi są następujące
C(6,0) D(0,6) A(5,−3) B(−3,5)
lub
A(9,1) B(1,9)
27 mar 23:55
pigor: ... , fajnie, no cóż ubzdurałem sobie, że końce dolnej podstawy
też leżą na osiach , w takim razie mój czas iść spać; dobranoc

.
28 mar 00:42
pigor: ..., no cóż, postawiony do pionu za brak pokory, przepraszam i
chylę czoło przed autorem(ami) pięknego zadania, a sam postawiony
do pionu za brak pokory, ale jak zwykle zainspirowany po ...

widzę
to np. tak :
z warunków zadania (patrz w poście wyżej),
D=(0,6), albo
C=(6,0), więc
niech
A=(x,y)=? i
x >y, to
B=(y,x) z symetrii trapezu ABCD, h − jego wysokość
równa odległości punktu A=(x,y) od prostej x+y−6=0 , wtedy mam piękny
układ dwóch równań :
| | |x+y−6| | |
(x−y)2+(y−x)2=(8√2)2 i 12(6√2+8√2)h=28, h= |
| , |
| | √12+12 | |
| | |x+y−6| | |
⇒ (x−y)2+(x−y)2= 64*2 / :2 i 7√2* |
| = 28 ⇔ |
| | √2 | |
⇔ (x−y)
2= 64 i 7 |x+y−6|= 28 / :7 ⇔
|x−y|= 8 i |x+y−6|= 4 ⇔
⇔ (x−y= −8 v x−y= 8) i (x+y−6= −4 v x+y−6= 4) ⇔
⇔
(x−y=−8 i x+y=2) v (x−y=−8 i x+y=10) v (x−y=8 i x+y=2) v (x−y=8 i x+y=10),
teraz /± stronami te 4 układy
⇔ (2x= −6 i 2y=10) v (2x=2 i 2y=18) v (2x=10 i 2y= −6) v (2x=18 i 2y=2) ⇔
⇔ (x= −3 i y=5) v (x=1 i y=9) v (x=5 i y= −3) v (x=9 i y=1), zatem
pozostałe szukane wierzchołki
A=(9,1) i B=(1,9), albo
A=(5,−3) i B=(−3,5) .
28 mar 11:29