ekstrema
student: | | 15 | | x3 | |
Wyznaczyć najmniejszą i największą wartośc funkcji |
| − |
| w |
| | x2 | | 2 | |
Nie trzeba za bardzo liczyć tak?
Próbowałem pochodną,ale to nie ma sensu.
JAk to ugryźć ?
27 mar 21:30
PW:
Tak można twierdzić, gdy wiemy że funkcja jest malejąca na zadanym przedziale. Jednak
policzenie pochodnej jest konieczne (skorzystanie z warunku dostatecznego monotoniczności) i
znalezienie ekstremów lokalnych (bo może akurat wpadną w zadany przedział).
27 mar 21:39
27 mar 21:56
student: ?
27 mar 22:33
Godzio:
1. Pochodna
2. Pochodna = 0 ⇒ x = ...
3. Sprawdzasz czy x ∊ [a,b] (Twój przedział)
4. Liczysz wartości na krańcach przedziału i w ekstremach lokalnych
5. Otrzymujesz max i min
27 mar 22:46
student: dzięki,jutro to pykne,i jak będzie ,jakiś problem zgłosze się
27 mar 23:22
student: ekstrema lokale to gdy pochodna = 0?
27 mar 23:47