Szereg geometryczny
olkaq: Hej Czy mógłby mi ktos sprawdzić zadanie? :
| | 1 | | 1 | |
Rozwiąż równanie: 1 + |
| + |
| + ... = 1 − 2x |
| | 1 − x | | (1 − x)2 | |
| | 1 | |
Żeby ciąg był zbieżny to | |
| | < 1 i z tego mi wyszło że x ∊ (1,2) |
| | 1 − x | |
| | 1 | |
Teraz: |
| = 1 − 2x |
| | 1 − 11−x | |
1 − x = −x + 2x
2
2x
2 − 1 = 0
I coś mi się tu nie zgadza
27 mar 20:54
ZKS:
Powiedz mi jak z założenia
| | 1 | |
| |
| | < 1 otrzymałaś x ∊ (1 ; 2)? |
| | 1 − x | |
27 mar 21:00
olkaq: Tak otrzymałam x∊(1,2)
27 mar 21:02
ZKS:
Zauważ że zapytałem się Ciebie jak to otrzymałaś.
27 mar 21:07
olkaq: A NO TAK JUŻ WIDZĘ SWÓJ BŁĄD
Aż wstyd ...
Dzieki
27 mar 21:29