Całki
Agata:
Jakie podstawienie proponujecie, bo niestety coś mi nie wychodzi
27 mar 20:47
muflon: 3 przed całkę i dajesz wymierną
27 mar 21:06
Agata: 3∫{dx}{x2+2x} i dalej nie będę mogła skorzystać ze wzoru ?
27 mar 21:09
27 mar 21:09
ZKS:
Rozkład na ułamki proste.
27 mar 21:11
Mila: Ułamki proste.
x
2+2x=x*(x+2)
3=A*(x+2)+B*x=Ax+2A+Bx=x*(A+B)+2A
| | 3 | | 3 | |
A+B=0 i 2A=3⇒A= |
| i B=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 3 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx= |
| lnx− |
| ln(x+2}= |
| | x2+2x | | 2 | | x | | 2 | | x+2 | | 2 | | 2 | |
27 mar 21:20
Agata: Ok, muszę przypomnieć sobie całki wymierne, dzięki.
27 mar 21:29