Oblicz czas jazdy i prędkość motocyklistów
Pwl: Dwóch motocyklistów jedzie z miasta A do B. Jeden z nich jechał o 8% szybciej i 15 minut
krócej. Oblicz czas jazdy i prędkość motocyklistów.
Cały problem polega na tym ze nie mam podanej drogi.
Próbowałem takim układem równań:
Ale coś nie wychodzi. Proszę o pomoc.
27 mar 20:35
pigor: ..., masz rację, z warunków twojego zadania :
s=const= 108%v(t−
14)= vt /:v ⇒ 108t−27= 100t ⇔ 8t=27 ⇔
⇔ t=
278 h= 3
38h i tyle , bo nie masz drogi, więc najwyżej v=
st
27 mar 20:55
Pwl: Możliwe,że coś pomyliłem, bo pisałem z pamięci zadanie z klasówki

.
Dzięki za pomoc!
27 mar 21:05