drzewka prawdopodobieństw
Abcdefg: Mam zadania z prawdopodobieństwa, ktorych kompletnie nie czaje. Nauczycielka zamiast mi przy
tablicy wytłumaczyć, podyktowała co ma tam być. No a jutro pyta z tego materiału. Jestem
załamana.
Mogłby ktos mi wykonac te drzewka i wytlumaczyc czemu tak?
oto zadania :
1. Pewien towar produkują 3 zakłady. Prawdopodobieństwo wyprodukowania przez te zakłady towaru
pierwszej jakości wynosi odpowiednio 0,97, 0,90, 0,86. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że
losowo wzięta sztuka towaru spośród trzech pochodzących od różnych zakładów jest pierwszej
jakości.
2
Salon rowerowy sprzedaje trzy razy więcej rowerów turystycznych niż rowerów wyścigowych. W
czasie transportu z hurtowni do salonu zostaje uszkodzonych 0,5% rowerów turystycznych i 0,8%
rowerów wyścigowych. Oblicz prawdopodobieństwo zakupu przez klienta roweru uszkodzonego.
3
Dwa zakłady wyprodukowały 5000 komputerów, przy czym pierwszy zakład wyprodukował 2000
komputerów. Wśród komputerów wyprodukowanych przez pierwszy zakład 80% jest 1 gatunku, a przez
drugi zakład 65% jest 1 gatunku. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrany losowo komputer jest 1
gatunku.
27 mar 20:29
muflon: 1) jest nie precyzjne, przypadek ogólny
a−część z 1 fabryki, b − z drugiej, c z trzeciej, a+b+c=1 1≥a,b,c ≥0
a*0,97+b*0,90+c(0,86
27 mar 21:08
muflon: 2)
3/ 4 rowery turystyczne 1/4 rowery wyścigowe
0,005− szansa na uszkodzenie turystycznego 0,008 − szansa na uszkodzenie
wyścigowego
A − zdarzenie ze mamy uszkodzony rower
P(A)=0,75*0,005+0,25*0,008=...
27 mar 21:13
muflon: 3)
I zakład II zakład
2000 sztuk 3000 sztuk
A− zdarzenie, że losowy komputer jest z I
B−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−II
P(A)=2/5
P(B)=3/5
A1−szansa że I zakład robi komputer 1 gatunku
P(A1)=0,8
B1− sznasa że II zakład robi komputer 2 gatunku
P(B1)=0,65
C−zdarzenia że losowy komputer jest 1 gatunku
P(C)=P(A)*P(A1)+P(B)*P(B1)=...
27 mar 21:19
PW: Zadanie 3.
W treści zaszyfrowane są informacje:
− prawdopodobieństwo trafienia na komputer z zakładu nr 1 jest równe
zaś na komputer z zakładu nr 2
− prawdopodobieństwo natrafienia na dobry komputer, pod warunkiem że losujemy spośród produktów
zakładu nr 1, jest równe
i odpowiednio
Zgodnie ze wzorem na prawdopodobieństwo całkowite (założenia są spełnione)
P(D) = P(Z
1)•P(D|Z
1) + P(Z
2)•P(D|Z
2) =
| | 2000 | | 80 | | 3000 | | 65 | | 2 | | 8 | | 3 | | 65 | |
= |
| • |
| + |
| • |
| = |
| • |
| + |
| • |
| = |
| | 5000 | | 100 | | 5000 | | 100 | | 5 | | 10 | | 5 | | 100 | |
| | 160 | | 195 | | 355 | | 71 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| . |
| | 500 | | 500 | | 500 | | 100 | |
Teraz zdroworozsądkowa ocena otrzymanego wyniku. Prawdopodobieństwo wylosowania dobrego
| | 65 | | 80 | |
komputera spośród 5000 powinno być większe niż |
| , ale mniejsze niż |
| . |
| | 100 | | 100 | |
Tak jest:
| | 65 | | 71 | | 80 | |
|
| < |
| < |
| , |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
zatem wynik idiotyczny nie jest. Natomiast idiotyczne jest rysowanie drzewek, do czego mnie nie
namówisz.
27 mar 21:33