trygonometria
Monika: Jak to przedstawic w postaci iloczynu?
1− 2sinα −2cosα
27 mar 20:17
Bogdan:
Jaka jest pierwotna treść zadania?
27 mar 20:29
Monika: Przedstaw w postaci iloczynu
27 mar 21:45
pigor: ..., może np. tak (tylko po co to komu

:
1−2sinα−2cosα=
= sin
2α2+cos
2α2− 4sin
α2cos
α2−2cos
2α2+2sin
2α2=
=
3sin2α2− 4cosα2sinα2−cos2α2 − trójmian kwadratowy
względem sin
α2 i Δ
sin.= 16cos
2α2+12cos
2α2= 28cos
2α2
i
√Δsin.= 2
√7 cos
α2 i dalej do postaci iloczynowej
(
sinα2−a)(sinα2−b) , gdzie
a= 16(4cos
α2−2
√7 cos
α2)=
=
13cosα2(2−√7), oraz
b= 13cosα2(2+√7) ...
27 mar 22:45