trzoda chlewna
charles:

w punkcie skupu trzody chelewnej nalezy zbudowac ogrodzenie ograniczajace trzy jednakowe
prostokątne boksy. wlasciciel zakupil siatke o łaczenj dł. 48 m i chce , aby powierzchnia
boksów była mozliwie najwieksza. jakie powinny byc wymiary kazdego boksu
Janek191:
Wymiary jednego boksu x na y
Mamy
6 x + 4 y = 48 / : 4
1,5 x + y = 12 ⇒ y = 12 − 1,5 x
Pole jednego boksu
P = x*y = x*( 12 − 1,5 x) = 12 x − 1,5 x
2
P( x) = − 1,5 x
2 + 12 x
a = − 1,5 < 0 , więc funkcja P( x) posiada największą wartość dla
Wtedy
y = 12 − 1,5 *4 = 12 − 6 = 6
Boksy powinny mieć wymiary x = 4 , y = 6
=================================